Elektrische Voertuig Laadsystemen
Waaruit bestaat een E.V. Laadsysteem?
Laadsysteemen bestaat uit een elektrische aansluiting met een stekker om aan het elektrische voertuig te koppelen. Openbare laadpunten werken met een laadpas waarmee je contactloos het laden start, stopt en betaalt.
EV | Elektrische Voertuigen
Alle plug-ins of stekkerauto's kunnen of moeten gebruikmaken van oplaadpunten. Thuis opladen van de auto gaat met circa 3,3 kW en dat geeft een oplaadtijd van 7 à 8 uur. Dat past goed in een nachtelijke oplaadbeurt (daltarief). Openbare laadpalen leveren vaak krachtstroom en kunnen dan laden met 11 kW, 22 kW of soms zelfs 44 kW. Bij een openbaar oplaadpunt duurt het opladen ongeveer twee uur, bij een snellaadstation ongeveer een half uur. In Europa wordt de Mennekes-stekker als standaard gebruikt. De gebruikelijkste locaties voor oplaadpunten voor elektrische auto's zijn thuis en op het werk, en voor openbare oplaadpalen zijn dat parkeerplaatsen langs snelwegen, in parkeergarages en bij winkels. Daarnaast zijn er semi openbare oplaadpunten voor bezoekers van bedrijven, ziekenhuizen, winkels, hotels, restaurants, musea, conferentieoorden, attractieparken, golfbanen, vakantieparken en banken.
Voor auto's is met verkeersborden aangegeven of de bijbehorende parkeerplaatsen wel of niet exclusief voor het laden van elektrische voertuigen bestemd zijn. Naast de bestaande laadpalen met stekkers, wordt er geëxperimenteerd met een techniek om elektrische auto's draadloos op te laden met een laadplaat in de grond.
Toekomst van EV Voertuigen
En nu staat het ook officieel in het regeerakkoord: onze overheid wil dat er na 2030 alleen nog elektrische auto's worden verkocht. Om die doelstelling van zero emissie te halen, zijn er maatregelen nodig. En ondertussen introduceert de autobranche de ene na de andere noviteit. Op dit moment maken Nederlandse consumenten echter nog weinig gebruik van deze mobiliteitsvorm.